Fase 1 - Oriëntatie ( woning aankopen)

Gratis introductiegesprek met onze aankoopmakelaar? Klik hier

1. Financiële voorbereiding
Voordat je gaat kijken wat je wilt gaan kopen en waar raden wij stellig aan om eerst met minimaal 2 verschillende hypotheekadviseurs om de tafel te gaan zitten. Ja minimaal 2 adviseurs, het 1e gesprek bij elke (gerenommeerde) hypotheekadviseur is altijd gratis.
Door middel van deze gesprekken krijg je een duidelijk beeld van je financiële situatie, de mogelijkheden qua hypotheek en je toekomstige maandlasten.
Hulp nodig bij het kiezen van een adviseur? Bel ons, wij hebben uitstekende lokale partners!


2. Pre- Oriëntatie
Zet rustig op papier wat je wensen zijn, wil je juist klussen of een turn-key woning. Aan beide zitten overigens belangrijke voor-en nadelen. Hoeveel tijd en geld willen jullie aan een verbouwing investeren? Het is zeer belangrijk om dit duidelijk op papier te zetten met een prognose van zowel tijd en geld (neem ook een stelpost mee voor onverwachte kosten).


3. Toekomst plannen
Hebben jullie een kinderwens of zijn de kinderen juist over een paar jaar klaar om uit huis te gaan? Let hierop qua wensen in o.a. slaapkamers en grootte van de woonkamer / badkamer. Met z’n 2-en zal het misschien wel prima gaan in dit schattige huisje van 75m2 maar straks met 2 kinderen erbij?
Aan de andere zijde van het spectrum, een huis kan na het uit huis gaan van de kinderen heel snel veel te groot aanvoelen. Wellicht is een kleinere woning hierin een optie?


4. Bouwjaar woning
Net als punt 2 (Pre- Oriëntatie) is dit een belangrijk onderdeel in je voorbereiding. Als norm kun je nemen, hoe ouder een woning hoe meer je moet letten op zaken als fundering, isolatie, dubbel glas, asbest, platte daken, kelders, elektra, riolering etc. 


5. Locatie
Wellicht de lastigste van alle keuzes, waar ga je wonen? Een aantal tips hierin, kijk verder dan je eigenlijk wilt. Bijna iedereen heeft direct een 1e keuze van een wijk of dorp, maar geef jezelf de kans om verder te kijken. Een veel gemaakte fout is te veel focus op je primaire keuze. Er zijn juist vaak buitenkansen in gebieden waarvan je het niet verwacht.


6. Praat en (onder)vraag!
Ondervraag kennissen, vrienden, familie en wie je ook maar kent. Waarom hebben ze voor hun woning gekozen? Wat hadden ze beter kunnen doen in het koopproces? Locatie? Waarom juist waar ze gekocht hebben? Etc etc. Hoe meer je vraagt hoe meer je leert over hun ervaringen.


7. Juridisch aspect
Koop je alleen, samen of heb je bijvoorbeeld een eigen zaak of wil je deze gaan beginnen? Vraag advies aan een specialist hierin. Dit kan je een hoop zorgen voorkomen!


8. Like 

Like zo veel mogelijk Makelaars in je doelregio op Facebook. Facebook is een perfect medium om sneller dan Funda nieuw aanbod te vinden.