Fase 3 - Bezichtiging (woning kopen)


Gratis introductiegesprek met onze aankoopmakelaar? Klik hier

1. Voorbereiden
Bereid je zeer goed voor, dit komt het hele proces ten goede. Eigenlijk is je doel om zo veel mogelijk van de woning te weten, en alles wat je niet te weten kan komen op te schrijven en deze vraag te stellen aan de verkopend makelaar. Vraag alvast aan de makelaar de vragenlijst B en de zakenlijst op. Hierdoor kom je super professioneel over!


2. Welke vragen te stellen?
Dit is natuurlijk erg breed om een algemeen antwoord op te geven, gezien elke woning zijn unieke eigenschappen heeft. Een aantal belangrijke vragen:
- Hoe lang hebben de bewoners hier gewoond?
- Waarom verhuizen ze?
- Wat zijn de gebreken aan de woning?
- Sluiten alle deuren en ramen goed?
- Wie zijn de buren?

- Hoeveel bezichtigingen heb je al gedaan? 
- Wanneer willen de verkopers verhuizen?
- Vraag niet om te vragen, wees wel selectief


3. Wees professioneel
Probeer de woning als een potentiële investering te zien, je zult de woning namelijk zeer waarschijnlijk ooit door willen verkopen. Probeer dus niet (te) emotioneel te reageren op de bezichtiging, ook al ben je direct verliefd op de woning. Een serieus ogende koper zal een verkopende makelaar opvallen, en iedereen doet liever zaken met een degelijke partij. Meld ook zeker aan de verkopende makelaar welke hypotheek je kan krijgen en dat je dit allemaal al besproken hebt met je adviseur!


4. Kostenplaatje
Maak een duidelijk kostenplaatje voor jezelf. Wat zou je aan de woning willen veranderen, wat zijn de kosten hiervoor en wil je dit wel doen? Let op zaken als scharnieren, deuren, muren, eventuele vochtplekken, rechte vloeren, wat is de ondervloer? Maar ook zeker aan staat kozijnen, dubbel glas, afzuiging, en CV.


5. Omgeving van de woning
Onderzoek de omgeving van de woning in detail, hoeveel geluid is er in en om de woning? Hoe dichtbij zijn de uitvalswegen? Rij ook eens rond 19.00 langs de woning, als iedereen thuis is van zijn werk, kun je bijvoorbeeld nog parkeren? Is het rustig of druk in de omgeving? Vind je dit fijn, of juist niet?

6. Rustig aan
Neem je tijd in de woning, kijk overal echt minimaal 2 keer. Het zul je je verbazen hoe veel het helpt om rustig alles 2 keer te bekijken. Probeer al je zintuigen te gebruiken, voelen, ruiken, kijken (inzoomen). Vraag de makelaar of je wat kastjes en dergelijke open mag maken. Voel de kwaliteit van de materialen.


7. Sla niks over
Denk na of je alles wel gezien hebt. De kelder (is deze droog), de wasruimte, de meterkast, de trapkast en bijvoorbeeld de schuur of losstaand schuurtje in de tuin.


8. Werkt alles naar behoren?
Vraag de makelaar of alles werkt! Als hij dit niet weet, laat het hem/haar uitzoeken. Probeer gerust alles even uit, kranen laten lopen, wc doortrekken. Klinken de leidingen goed?

9. Ga nooit alleen

Neem altijd iemand mee, het liefst zelfs meerdere. En dan ook nog eens mensen met ervaring in het kopen van woningen. En laat ze ook even deze pagina's doorlezen als voorbereiding.