Fase 4 Bieden ( woning kopen)

Gratis introductiegesprek met onze aankoopmakelaar? Klik hier

1. Evalueren
Neem je tijd om alles te evalueren. Wat vond je (en bijvoorbeeld je ouders die mee geweest zijn) van de woning? Wat waren de voor- en nadelen? Kostenplaatje? Leg vragenlijst B en de zakenlijst ook naast je bevindingen. Wacht altijd op antwoorden van mogelijk onbeantwoorde vragen.
Slaap er absoluut een nachtje over, ja ook al is de woningmarkt druk. Neem je tijd om rustig na te denken over een van de grootste aankopen van je leven.


2. Communiceer met de verkopend makelaar
Een goede verkopend makelaar heeft je ondertussen gebeld wat je van de woning vond. Zo niet bel hem/haar met je bevindingen. Zeg (als) je wilt bieden op de woning en dat je dit per mail gaat doen. Communiceer duidelijk en professioneel met de verkopend makelaar, wees niet onvriendelijk of iets dergelijks dit werkt alleen in je nadeel.


3. Wat moet ik bieden?
Het juiste bod komt uit vele details uit voorgaande fases. Hoe populair is de woning? Hoe lang staat deze al te koop? Wat moet er aan gedaan worden? (hoe meer hoe minder populair de woning is) Wanneer willen ze opleveren? En past dit in je eigen planning?
Een aankoopmakelaar is juist hier van wezenlijk belang, door constant en direct contact kan deze adviseur eenmaal beter bepalen welke prijs ‘haalbaar’ is. En wat ook een feit is dat verkoop makelaars graag met aankoop makelaars praten, 2 professionals komen eenmaal aanzienlijk makkelijker tot een deal.


4. Voorwaarden
Elk bod bestaat uit:
- Koopsom
- Oplevering datum
- Voorwaarden
Voorwaarden kunnen zijn, voorbehoud financiën (laat deze nooit weg mits je het bedrag echt beschikbaar hebt!) Bouwkundige keuring en bijvoorbeeld verkoop eigen woning.


5. Hoogte van het bod?
Een aantal tips, bied ten eerste nooit onrealistisch laag. Zo verdwijnt je goodwill die je hebt opgebouwd direct. Biedt liever geen rond bedrag zoals €195.000,- maar liever €195.500,-. Kijk zelf maar het verschil, het 2e bedrag klinkt aanzienlijk hoger dan de €500,- die het is. Zo komt het ook over dat je er beter over na hebt gedacht. Biedt ook nooit te hoog, zo ziet de verkopend makelaar mogelijkheid tot de koopsom naar boven in plaats van naar beneden.

6. Mail je bieding
Doe een bod nooit telefonisch, zo heb je zo alles op ‘papier’ staan. Vraag ook altijd om een bevestiging van het bod, ontvang je deze niet binnen een aantal uur. Bel dan om deze bevestiging te vragen. Hiermee kun je meteen ‘voelen’ wat de makelaar van je bod vind.

7. Wacht rustig af
Ga na het indienen van je bod op een stoel zitten ( of bank).. Ga in ieder geval niet bellen of mailen met de makelaar op dezelfde dag of de volgende dag.
Duurt het langer dan 48 uur? Bel de verkopend makelaar op en vraag de status van de bieding. Wees streng en meld dat je ook naar andere woningen blijft kijken of zelfs bezichtigingen gepland hebt.


8. Tegenbod en akkoord
Het laatste gedeelte van de onderhandeling is te specifiek om advies over te geven. Wel is het een trend om snel met een eindbod te komen, snelheid is sowieso de trend van deze tijd.